Nieuws

Grenzen CSRD voor grote ondernemingen opgetrokken naar € 50 mln. omzet

CO2 footprint dashboard CSRD ESG Grenzen CSRD grote ondernemingen opgetrokken naar € 50 mln. VSME

Grote onderneming

Vanaf 2025 moeten grote ondernemingen voldoen aan de CSRD. Recent zijn de criteria daarvoor als gevolg van de inflatie door de Europese Commissie verhoogd van € 40 mln. naar € 50 mln. omzet, en van € 20 mln. naar € 25 mln. balanstotaal. Het lijkt een formaliteit om dit ook in de Nederlandse wetgeving door te voeren. Het criterium voor het aantal werknemers, 250, blijft gelijk. Om als grote onderneming te kwalificeren moet je 2 jaar op rij aan 2 van deze 3 criteria voldoen.

Meer tijd, maar stel niet uit en begin

Als je op basis van de oude criteria wel kwalificeerde als grote onderneming en op basis van de nieuwe criteria (net) niet, dan krijg je dus iets meer tijd om je voor te bereiden. Dat is goed nieuws, want je zult de tijd hard nodig hebben.

Impactanalyse en dubbele materialiteit: het fundament onder je duurzaamheidsstrategie en je CSRD-traject

Het fundament voor zowel je duurzaamheidsstrategie als je toekomstige CSRD-verplichtingen is stap 2 van ons 8-stappenplan (zie illustratie hieronder). Daarmee kun je vandaag nog beginnen. Omdat dit de meest fundamentele stap is, die bepalend is voor alle vervolgstappen, is het zaak om deze fase goed en met diepgang uit te voeren. Als het fundament goed is heb je een basis om je als onderneming positief te onderscheiden én te kunnen voldoen aan je verplichtingen. Het omgekeerde is ook waar: als je deze fase niet goed uitvoert zullen alle vervolginspanningen niet het resultaat opleveren wat je beoogt. In de praktijk zien we dat veel ondernemingen worstelen met het goed uitvoeren van deze fase. Het is ook niet eenvoudig. i2o ondersteunt je graag!

Stappenplan duurzaamheid ESG CSRD i2o

Laten we kennismaken en bespreken hoe je een solide fundament kunt realiseren

Bel 06 14 38 52 22 of mail ons via info@i2oconsultancy.nl of laat je gegevens hier achter. We gaan graag met je in gesprek.

Eerdere nieuwsberichten die relevant voor je kunnen zijn:

Duurzaamheid, MVO en CSRD

Gisteren was ‘Dutch Overshoot Day’

Wat gaat verloren als jij vandaag stopt met je onderneming?

i2o Duurzaamheidsscan®, 0-meting van je duurzaamheidsstrategie

CO2-dashboard voor de sector transport & logistiek