Nieuws

CO2-dashboard voor de sector transport & logistiek

CO2 footprint dashboard CSRD ESG Grenzen CSRD grote ondernemingen opgetrokken naar € 50 mln. VSME

Monitor je CO2-reductiedoestellingen en informeer je klanten over je CO2-footprint.

CO2-dashboard

i2o heeft een CO2-dashboard ontwikkeld. i2o is specialist in de sector transport & logistiek met onder meer het ontsluiten en benutten van data en het bieden van inzicht door middel van Power-BI dashboards. Daarmee geven we transportondernemers en hun managers in één oogopslag inzicht in hun onderneming, zodat ze afwijkingen van de gestelde doelen direct signaleren en kunnen bijsturen. Omdat we altijd brondata uit de gebruikte TMS-applicaties koppelen beschikken we over ritinformatie, zoals gereden kilometers, belading, laad- en loslocaties en brandstofverbruik en type brandstof. Dat zijn de belangrijkste data om de CO2-footprint te berekenen en toe te rekenen aan klanten en ritten.

Klanten vragen om je CO2-footprint

Het is geen uitzondering meer dat klanten vragen om je CO2-footprint. Soms doen ze dat achteraf, omdat ze moeten rapporteren over hun eigen CO2-footprint, inclusief de CO2 footprint van hun leveranciers (scope 3). Maar vaak vragen ze dat ook vooraf, bij de keuze aan welke transportonderneming ze hun rit gunnen. Een duurzame transportondernemer heeft een grotere kans op gunning. Dat is een onomkeerbare trend, en wordt alleen maar meer. CO2-heffingen en beperkte en afnemende CO2 emissierechten jagen die trend aan. De CSRD-directive van de Europese Unie versterkt dit nog verder omdat vanaf 2025 ondernemingen vanaf o.m. 40 mln. omzet moeten rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid.

Geef jezelf en je klanten inzicht door middel van een CO2-dashboard

De belangrijkste brondata om inzicht te krijgen in je CO2-footprint heb je bijna altijd al in je TMS en je boordcomputerapplicatie. Met behulp van Power BI is het dan vrij eenvoudig om op totaalniveau van je onderneming inzichtelijk te maken wat je CO2-uitstoot is. Daar kun je vervolgens ook doelen aan koppelen: bijvoorbeeld je maximale CO2 uitstoot per ton kilometer, of een andere parameter die de belading en de gereden afstand combineert. Complexer, maar zeker niet onmogelijk, is de toerekening van je CO2-emissie aan ritten en klanten. Dit is ook gewoon nodig om je klantvragen daarover te kunnen beantwoorden, reactief of proactief. Zonder inzicht en de mogelijkheid om je CO2-uitstoot te monitoren kun je onmogelijk effectief verduurzamen.

 

CO2-dashboard

Begin klein, maar begin!

Verduurzamen is voor een deel pionieren. Technieken en alternatieve energiebronnen zijn in ontwikkeling. Maar die onduidelijkheid is geen reden om niet nu al te beginnen. De trend is onomkeerbaar. Begin, als je nog niet begonnen bent, met experimenteren en ervaring opdoen. Eén van onze klanten heeft erg positieve ervaringen met bijvoorbeeld biodiesel als eerste stap om een serieuze CO2-reductie te realiseren, zonder grote noodzakelijke investeringen te hoeven doen.

Duurzaamheid heeft een prijs, en klanten zullen die moeten betalen

Duurzaamheid leidt zeker in eerste instantie tot kostenverhogingen. Om die met je klant te bespreken is goed inzicht nuttig. We kunnen het CO2-dashboard uitbreiden met inzicht in de kosten van de diverse duurzaamheidsopties. Met een dashboard zou je ook je total cost of ownership (TCO) kunnen monitoren bij grote noodzakelijke investeringen, en deze op basis van kostprijscalculaties kunnen toerekenen aan ritten en klanten. Zo’n dashboard kan dan de basis zijn voor het gesprek met je klant; geen onderbuikgevoel, maar een gesprek op basis van feiten. Overigens kan duurzaamheid ook een positief financieel rendement opleveren, bijvoorbeeld als je je weet te onderscheiden en concurrentievoordeel weet te behalen.

i2o, bron voor succesvol ondernemen

i2o stopt nooit bij het opleveren van een BI-dashboard. Wij zijn geen leverancier van een tool, maar partner. Het is onze passie om ondernemers en ondernemingen te helpen (nog) succesvoller te worden.

Interesse?

Heb je interesse in een CO2-dashboard en/ofwil je weten wat wij kunnen bijdragen aan jouw ondernemingssucces? Laat je contactgegevens achter en we nemen snel contact met je op. Bellen mag uiteraard ook.

Eerdere nieuwsberichten die je mogelijk ook interesseren: