Nieuws

Vrijwillig rapporteren over duurzaamheid op basis van VSME

Vrijwillig rapporteren over duurzaamheid i2o duurzaamheid rapportage ESG VSME CSRD

Van verplicht (CSRD) naar vrijwillig (VSME)

De aanvankelijke verplichte toepassing van de CSRD voor grote ondernemingen met minder dan 1.000 werknemers staat op losse schroeven door de recente Omnibus voorstellen van de Europese Commissie. De intentie om ondernemingen aan te zetten tot verduurzaming door middel van de CSRD is kennelijk doorgeslagen, met onacceptabele administratieve lasten tot gevolg. Of, in welke mate en op welke termijn de voorstellen van de Europese Commissie worden overgenomen in definitieve regelgeving is vooralsnog onzeker. Deze onzekerheid kan zomaar een jaar of langer duren. Ongewijzigd is dat de CSRD niet is overgenomen in onze nationale regelgeving. De implementatie daarvan is vanwege genoemde voorstellen ‘on hold’ gezet. Volgens de Nederlandse wetgeving is er dus geen sprake van een verplichting en die zal er voorlopig ook niet komen. 

Dat betekent dat ondernemingen tot 1.000 werknemers de vrije keuze hebben om te rapporteren over hun duurzaamheidsimpact, – ambities en -prestaties. En als ze daar dan voor kiezen, vanuit een intrinsieke motivatie en/of vanuit een strategisch oogpunt, dan kunnen ze ook nog kiezen waarover ze rapporteren en op welke wijze. Voor deze groep ondernemers is de VSME als handreiking beschikbaar. Het voordeel van de VSME boven een geheel free format is dat je een duidelijk omlijnd en richtinggevend kader hebt. Daarmee kun je snel en concreet aan de slag. 

 

VSME: basismodule en comprehensive module

De VSME is oorspronkelijk opgesteld voor micro- en middelgrote ondernemingen tot onder meer 250 medewerkers. Voor ondernemingen tussen de 250 en 1.000 medewerkers is met de voorgestelde verhoging van de CSRD-grenzen geen standaard beschikbaar. Het ligt voor de hand voor deze groep ondernemingen om terug te vallen op de VSME. 

De VSME bestaat uit een basismodule, een minimumvariant specifiek bedoeld voor micro-ondernemingen, en een comprehensive module. Voor de meeste ondernemingen in de genoemde categorie geldt dat ze prima zouden kunnen starten met de basismodule uit de VSME, en naar wens, of als hun specifieke business daar aanleiding toe geeft, onderdelen uit de comprehensive module te kiezen waarover dan dus uitgebreider wordt gerapporteerd. 

De VSME is echt een ultralight variant van de CSRD; dat geldt bij uitstek voor de basismodule, maar ook in iets mindere mate voor de comprehensive module. 

De comprehensive module is vooral bedoeld voor middelgrote ondernemingen en ondernemingen die vragen over hun duurzaamheidsprestaties krijgen van klanten, banken en investeerders. 

 

Waarom zou je vrijwillig rapporteren over duurzaamheid?

Daar kunnen verschillende goede redenen voor zijn:

  1. Je heb als ondernemer/onderneming een intrinsieke drive om verantwoord te ondernemen en voelt het als een verantwoordelijkheid om daar transparant over te zijn naar je omgeving.
  2. Je ziet de strategische meerwaarde om je te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid en wilt dat communiceren met klanten, potentiële medewerkers en andere relaties.
  3. Je doet onbewust al heel veel aan duurzaamheid en realiseert je nu dat het voordelen heeft om iets minder bescheiden te zijn en dit te delen.
  4. Belangrijke concurrenten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties; je moet volgen om de boot niet te missen
  5. Je was al begonnen met het CSRD-traject en hebt bij je stakeholders de verwachting gewekt dat je zou gaan rapporteren. 
  6. Je krijgt al vragen van grote klanten over je CO2-footprint en verwacht dat het aantal vragen zal gaan toenemen. Het is beter om pro-actief te rapporteren over duurzaamheid dan alleen reactief aan verzoeken van klanten te voldoen.
  7. Ondernemingen met een duurzaam imago zijn meer waard dan vergelijkbare ondernemingen zonder dat imago. 

 

Goed idee! Hoe pakken we dat aan?

We hebben een kort stappenplan ontwikkeld:

  1. Samenstelling team
  2. Workshop VSME
  3. Keuze duurzaamheidsonderwerpen om over te rapporteren
  4. Keuze basismodule, comprehensive module of combinatie van beiden
  5. Bepalen benodigde data, beleid en duurzaamheidsdoelen
  6. Verzamelen data
  7. Rapporteren

Optioneel zou je ook nog enkele verdiepende stappen kunnen toevoegen, zoals een korte analyse van je waardeketen en een beperkte dialoog met enkele stakeholders. Op basis van de CSRD zijn dit verplichte stappen, maar nu uiteraard veel compacter. De VSME schrijft deze stappen niet voor, maar het kan wel waardevol zijn om ze toe te voegen. 

Bel ons voor een kennismaking en een vliegende start!

Zeker als je voor het eerst wilt gaan rapporteren over duurzaamheid is het geen overbodige luxe als je je laat ondersteunen. Wij hebben, in samenwerking met onze partner Cooperate Green, al veel ervaring met het begeleiden van duurzaamheidsrapportages, en beschikking over templates waarmee je snel van start kunt. Wij richten ons specifiek op middelgrote ondernemingen en spreken de taal van ondernemers: no-nonsens, pragmatisch en doelgericht. Naast duurzaamheid hebben we specifieke expertise op het gebied van strategieontwikkeling, finance en data. Daarmee kunnen we je bij het hele traject naar behoefte ondersteunen. 

Bel ons op 06 14 38 52 22 of stuur een mail naar info@i2oconsultancy en wij nemen snel contact met je op.