Nieuws

Bespaar autokosten door optimalisatie verhouding lease en huur op basis van je eigen planningsdata met behulp van Power BI

Bespaar autokosten door optimalisatie verhouding lease en huur op basis van je eigen planningsdata met behulp van Power BI.

Wens

Eén van onze relaties in de uitzendsector had het gevoel dat de autokosten geoptimaliseerd kunnen worden. Het ontbrak aan goed inzicht in de optimale verdeling tussen vaste leasecontracten en flexibele huur om de pieken in de voertuigplanning op te vangen. Per dag zijn leaseauto’s beduidend goedkoper dan huurauto’s, maar voor leaseauto’s worden langjarige verplichtingen aangegaan. De vraag aan ons was of wij dat inzicht met behulp van Power BI zouden kunnen leveren. Een heel praktische operationele vraag.

Autokosten kunnen een substantiële kostenpost zijn

De autokosten van je onderneming kunnen behoorlijk substantieel zijn. Bij uitzendondernemingen die het vervoer van arbeidsmigranten regelen van woonadres naar de werklocatie kan het zo maar om tussen de 1% tot 4% van de omzet gaan. Als je resultaat na belastingen dan bijvoorbeeld 2% van de omzet bedraagt kan optimalisatie van je autokosten, door een betere verdeling tussen leaseauto’s en huurauto’s, een enorm positief verschil maken voor je winstgevendheid.

Realisatie

Onze junior BI-developer Daniël is hiermee aan de slag gegaan. Op basis van de historische planningsdata van de voertuigen uit Plan4Flex en het verschil in kosten per dag tussen een leaseauto en huurauto heeft hij het optimum berekend en in de volgende visual weergegeven. De historische planningsdata kunnen op basis van verwachtingen door de klant worden aangepast. In één oogopslag kunnen onze klanten in hun Power BI dashboard zien wat het optimum is en daar hun beslissingen op baseren.

 

bespaar op autokosten door optimalisatie lease versus huur op basis van je eigen data

Aanzienlijke besparing mogelijk

Het optimum in bovenstaande schermafdruk blijkt te liggen bij 142 leaseauto’s. Stel dat onze klant er 152 heeft, dan zijn de jaarlijkse kosten afgerond € 17.000 te hoog. Bij een leaseperiode van 4 jaar bedragen de hogere kosten € 68.000. Andersom kan ook: stel dat onze klant 132 leaseauto’s heeft, dan zijn de jaarlijkse kosten afgerond € 10.000 te hoog, en over een periode van 4 jaar dus € 40.000. Er is dus al snel een aanzienlijke besparing mogelijk. Waarschijnlijk heb je de data hiervoor al beschikbaar, maar benut je ze nog niet. Dat is zonde! Bespaar autokosten door optimalisatie verhouding lease en huur.

Interesse?

Heb je interesse? Laat je contactgegevens achter en we nemen snel contact met je op. Bellen mag uiteraard ook.

Eerdere nieuwsberichten die je mogelijk ook interesseren: