Blog

Is jouw onderneming toekomstbestendig? De ultieme test.

Een ondernemersverhaal uit de praktijk.

Een ondernemersverhaal uit de praktijk

We zijn dagelijks in gesprek met ondernemers. Die gesprekken zijn vaak verrassend, boeiend en leerzaam. Soms raken deze gesprekken ons ook persoonlijk, zoals vorige week. We zaten aan tafel bij een ondernemer en spraken over zijn toekomstplannen, zijn business model en de manier waarop hij de relevantie van zijn onderneming voor zijn klanten springlevend houdt. Er was een persoonlijke klik en het gesprek verdiepte zich en liep uit op een indringend en persoonlijk verhaal.

6 maanden onbereikbaar

Totaal onverwacht viel de ondernemer 100% uit. Door een complicatie als gevolg van een ziekte werkte zijn geheugen niet meer. Hij wist niet wie hijzelf was en herkende mensen uit zijn naaste omgeving niet. Hij had geen enkel besef dat hij een onderneming leidde en was niet bereikbaar voor zijn managementteam en medewerkers. Een lang traject van ziekenhuisopnamen en behandelingen volgde. Uiteindelijk was hij 6 maanden volledig ‘uit beeld’.  De ultieme test voor de toekomstbestendigheid van zijn onderneming! Tot hij zich opeens weer realiseerde dat hij een onderneming had, en dat medewerkers en hun gezinnen afhankelijk waren van zijn onderneming en dus van hem. Dat gaf hem veel onrust.

Terug naar de onderneming

Toen kwam het moment dat hij gelukkig voldoende hersteld was en eindelijk weer naar zijn onderneming kon. Hij kon zijn mensen weer spreken en horen en zien hoe het gegaan was. Een enorm spannend moment! Wat bleek: de cijfers waren behoorlijk goed, sommige medewerkers hadden een stap naar voren gedaan, iedereen had een tandje bijgezet, en een goede vriend/ondernemer was wekelijks langsgegaan om de belangrijkste managementteamleden te spreken en waar nodig een klein zetje in de goede richting te geven.

Ultieme test toekomstbestendigheid onderneming!

De onderneming had de ultieme test ondergaan. Alle ondernemers willen hun onderneming toekomstbestendig maken, inmiddels is ’toekomstbestendig’ bijna een ‘buzzword’. Maar toekomstbestendigheid blijkt pas echt op het moment dat de ondernemer plotseling ‘uit de boot valt’. Deze onderneming is geslaagd, tot verrassing van de ondernemer zelf en waarschijnlijk ook van zijn managementteam en medewerkers. De hamvraag voor iedere ondernemer en directie is natuurlijk: zal jouw onderneming ook slagen voor deze ultieme test?

Ultieme test toekomstbestendigheid onderneming

Lessen

De ondernemer is zijn medewerkers en vriend/ondernemer uiteraard enorm dankbaar. Loyaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel en vriendschap zijn sleutelbegrippen voor het slagen van de test. Wat de ondernemer leerde was dat hij misbaar is. Dat kan confronterend zijn, maar hij pakte het sportief op en het maakte hem trots op zijn managementteam en medewerkers. Maar deze situatie gaf hem ook het inzicht dat hij een meer coachende leiderschapsstijl moest hanteren. Voorheen was hij de vraagbaak. Iedereen liep bij hem binnen en hij had en gaf altijd het antwoord, gebaseerd op zijn jarenlange ervaring. Vanaf dat moment gaf hij geen antwoorden meer, maar stuurde hij nog meer op vertrouwen en de eigen verantwoordelijkheid en talenten van zijn medewerkers. De medewerkers en managementteamleden kunnen veel meer dan hij voorheen dacht, dat hadden ze overtuigend bewezen.

Op weg naar een toekomstbestendige onderneming

Gelukkig is deze onderneming tot ieders verrassing voor de ultieme test geslaagd. Het is natuurlijk veel beter om je niet te laten verrassen, want de uitslag had ook 180 graden andersom kunnen uitpakken: ‘ondernemer overboord, schip gezonken’.

i2o, ‘bron voor succesvol ondernemen’, helpt

Wij hebben al meerdere ondernemingen succesvol geholpen om toekomstbestendig te worden. Toekomstbestendig is natuurlijk breder dan dat alleen de continuïteit is gewaarborgd als de ondernemer (tijdelijk) wegvalt, het omvat ook het klaar zijn voor het verzilveren van de kansen van de toekomst, dus positief. Toekomstbestendig omvat alle aspecten van je onderneming: de kwaliteit van je managementteam en van je medewerkers, je systemen en processen, je business model, je innovatief vermogen etc. Vaak zetten wij als eerste onze  Integrale Ondernemingsscan® in, waarmee we met de directie, het MT en evt. de commissarissen in zeer korte tijd de onderneming integraal scannen op kansen en knelpunten. De daarmee geïdentificeerde kansen en knelpunten zetten we vervolgens gezamenlijk om in een concreet actieplan en maatwerkoplossingen die jullie helpt om je onderneming toekomstbestendig te maken. In een aantal gevallen hebben we bijvoorbeeld het managementteam gecoacht en geholpen om effectiever, slimmer en met meer visie te werken. Daarbij hebben we ook oog voor de tools die daarvoor nodig zijn, bijvoorbeeld door data te benutten en om te zetten in duidelijke stuurinformatie, want zonder goed inzicht in je onderneming en je processen kun je simpelweg niet lange termijn succesvol en toekomstbestendig zijn. Zie onze referentiecases op onze website.

Branche expertise

We hebben veel bewezen branche expertise in de sectoren transport en logistiek (zowel ‘wielen’als binnenvaart), flex en facilitair, bouw en installatie, AGF en bloemen en in brede zin productie en handel.

i2o: Bron voor succesvol ondernemen!

Triggert deze blog en wilt u uw ervaringen of behoeften met ons delen, of wil je in gesprek hoe we jouw onderneming toekomstbestendig kunnen maken, neem dan contact met ons op of laat je contactgegevens achter via onderstaande button. 

 

 Integrale Ondernemingsscan®