Nieuws

Datagedreven HR: voorspel en verlaag je ziekteverzuim

Voorspel en verlaag je ziekteverzuim

Datagedreven HR en ziekteverzuim

Voor onze klanten ontsluiten we veel HR-data. We realiseren stuurinformatie door middel van dashboards die in één oogopslag inzichtelijk maken hoe bijvoorbeeld de ziektefrequentie en verzuimduur zich over een periode ontwikkelen. En we vergelijken deze ontwikkelingen ten opzichte van vooraf gedefinieerde normen of een benchmark.

Voorspel en verlaag je ziekteverzuim

Deze data zijn retrospectief en vertellen je de realisatie tot en met nu. Veel interessanter wordt het als je vanuit die data kunt voorspellen wat het toekomstig verzuim zal zijn bij ongewijzigd beleid. Zo kun je je medewerkers met een verhoogd risico op langdurig verzuim in een vroeg stadium traceren en actief begeleiden. Daarmee krijg je een tool waarmee je je ziekteverzuim kunt verlagen. Van retrospectief naar voorspellen, en van voorspellen naar actie om het verzuim te verlagen.

Voor één van onze klanten hebben we die voorspellingen opgezet en in de dashboards verwerkt. En we hebben een classificatie van de medewerkers op basis van de ziektehistorie op basis van in HR-land gangbare rekenregels toegepast en inzichtelijk gemaakt. Om de privacy van medewerkers te beschermen rapporteren we dit op anonieme, niet herleidbare basis aan de directie en het complete managementteam. Alleen de direct eindverantwoordelijke manager krijgt inzicht in de rugnummers van betreffende medewerkers, zodat hij gerichte actie kan nemen om het voorspelde toekomstig verzuim zo mogelijk te voorkomen of tenminste te beperken.

 

Voorspel en verlaag je ziekteverzuim

Risicoclassificatie medewerkers op basis van historie ziektemeldingen en verzuimduur

Goed voor je medewerkers, goed voor je onderneming

Dat is goed voor al je medewerkers én goed voor je onderneming. De betreffende medewerker krijgt al in een vroeg stadium persoonlijke aandacht en begeleiding. Alle medewerkers hebben baat bij een lager ziekteverzuim. De werkdruk neemt af en de sfeer op de werkvloer verbetert. De kosten van verzuim en ongewenste uitstroom nemen af. In de huidige tijd van een overspannen arbeidsmarkt zijn al deze voordelen des te groter en waardevoller.

De data zijn er, je hoeft ze alleen nog maar slim te benutten

Het gaat om data die vaak al beschikbaar zijn in de HR-applicaties en tijdregistratiesystemen. Het is dan een vrij kleine stap om deze data slim te benutten. Dat bespaart niet alleen veel tijd, maar biedt ook de mogelijkheid om schaarse tijd slim en effectief in te zetten op het verlagen van het toekomstig verzuim en het verbeteren van het welzijn van je medewerkers. Kortom: ga voor datagedreven HR en voorspel en verlaag je ziekteverzuim.

i2o, bron voor succesvol ondernemen

i2o stopt nooit bij het opleveren van een BI-dashboard. Wij zijn geen leverancier van een tool, maar partner. Het is onze passie om ondernemers en ondernemingen te helpen (nog) succesvoller te worden. Dat doen we vanuit diverse disciplines, met oog voor en een diepgaand begrip van je strategie, je business en je ondernemingsdoelen.

Contact

Datagedreven HR: voorspel en verlaag je ziekteverzuim! Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen of heb je vragen over Power BI of onze business consultancy diensten? Laat je contactgegevens achter via onderstaande button en we nemen snel contact met je op. Bellen mag uiteraard ook.